IKV: verslag Dag van de Duurzaamheid

In 2013 besteedde het blad van de Industriële Kring Vlaardingen (IKV) meerdere keren aandacht aan Maatschappelijk Verantwoord Onder nemen (MVO), Fairtrade en Duurzaamheid.
Hieronder het verslag van de op 10 oktober gehouden Dag van de Duurzaamheid.

Dag van de duurzaamheid en Fairtrade: successen voor Vlaardingen

De dag van de duurzaamheid op 10 oktober jl. in de Kroepoekfabriek, was een groots succes waarbij bedrijven, instellingen en burgers konden kennis maken met een groot aanbod aan duurzame producten. En wie duurzaamheid zegt, denkt ook meteen aan Fairtrade, eerlijke handel. Ook daar recent een groot succes: Vlaardingen mag zich wéér een jaar lang Fairtrade-gemeente noemen.

En zo vult Vlaardingen haar rol in om echt duurzaam te zijn. Duurzaamheid wil niets anders zeggen dan dat wat je vandaag doet (hoe je onderneemt, hoe je inkoopt, hoe je consumeert maar ook hoe je produceert) ook morgen en verder in de toekomst wilt kunnen doen. Rekening houden met toekomstige generaties, maar ook met mensen elders. Zowel op het gebied van milieu en kansen voor de derde wereld als om eerlijke arbeidsomstandigheden, hier, maar ook elders op de wereld. Het vraagt om een andere manier van denken, van korte naar lange termijn, ook op het gebied van kosten en opbrengsten. Dus beter nu flink investeren en kosten maken voor zonnecollectoren en andere vormen van oneindige energie nu, maar met hele hoge opbrengsten over de hele levensduur. Dat geldt voor overheden, maar ook voor bedrijven en burgers. Deze basisgedachten liggen ten grondslag zowel aan de dag van de duurzaamheid als aan het belang van de titel Fairtradegemeente.

Dag van de duurzaamheid groot succes
Op 10 oktober jl. vormde de Kroepoekfabriek het toneel van een groot aantal bedrijven en instellingen die zowel aan andere bedrijven als aan burgers lieten zien wat duurzaamheid is. Er was veel informatie te krijgen aan de vele standjes. Maar bezoekers konden zich niet alleen vergapen aan mooie zonnepanelen elektrische auto’s , zonwering, bedrijfskleding etc. maar ook bijvoorbeeld aan wat woningstichtingen, de Wereldwinkel, Lokaal 95 (de winkel van het Lentiz-college) en Groei en Bloei te maken hebben met duurzaamheid. Er waren diverse korte presentaties (elevator pitches) soms wat saai maar soms ook buitengewoon levendig en beeldend naar voren gebracht. Bijvoorbeeld door een vertegenwoordigster van de “buurtbezem”, een bewonersinitiatief om Vlaardinger-Ambacht zwerfafvalvrij te houden en een vertegenwoordiger van Willem Van Ruytenburch, het stadslandbouwproject achter de oude brandweerkazerne aan de Hoflaan. Maar ook door enthousiaste presentaties over zonnepanelen en elektrische fietsen. Op het buitenterrein elektrische auto’s en scooters waarbij je je vingers aflikt. Leerlingen van het Geuzencollege brachten een fantastische “rap” over duurzaamheid waarbij je vanzelf wel mee moest swingen.
Leden van het Platform Duurzaam Vlaardingen, diverse bedrijven, woningstichtingen en de gemeente, tekenden ’s middags een overeenkomst waarin zij vastlegden samen te werken aan een duurzamere bebouwde omgeving in Vlaardingen. Zowel in de middag speciaal bestemd voor het bedrijfsleven en instellingen als ’s avonds gericht op burgers, verlootte de gemeente gratis energieadviezen. Als afsluiting van de dag was er een kort concert van Florian Wolff. De singer-songwriter zong en speelde volledig op duurzame energie. Om hem van stroom te voorzien moesten mensen uit het publiek om beurten inspanningen leveren op een hometrainer.

Vlaardingen ook komend jaar opnieuw Fairtradegemeente
Eerlijke handel met kansen voor de derde wereld en zorg voor het milieu, dat is Fairtrade. Vlaardingen mag zich sinds 2010 Fairtrade Gemeente noemen. Dit betekent ondermeer dat inmiddels veel bedrijven, waaronder in de horeca, Fairtrade producten gebruiken en verkopen en dat de gemeente een Fairtrade aankoopbeleid heeft.
“Gefeliciteerd! Jullie mogen je ook het komende jaar een Fairtrade Gemeente blijven noemen. De jury was enthousiast dat jullie ook het afgelopen jaar met zoveel inzet aandacht zijn blijven vragen voor Fairtrade. Super!”
Met deze lovende woorden stuurde de (landelijke) campagnecoördinator Fairtrade Gemeenten het juryrapport aan de plaatselijke Fairtrade werkgroep. Die heeft er zo dus voor gezorgd dat Vlaardingen ook het komende jaar deze titel mag dragen.
Iedereen die Vlaardingen binnen rijdt ziet bij het naambord Vlaardingen ook de aanduiding Fairtrade Gemeente. De gemeente Vlaardingen is er dan ook best trots op dat een kleine groep burgers al jaren actief aandacht vraagt en campagne voert voor eerlijke handel.
Er worden vele activiteiten ontwikkeld. Zo werd onlangs, in het kader van de landelijke Fairtrade week van 26 oktober tot en met 3 november door de werkgroep extra aandacht gevestigd op een aantal restaurants die in het kader van de Fairtrade week een menu serveerden met verschillen Fairtrade producten en Fairtrade wijnen. Verder werd op vrijdag 1 november door basisschool ’t Kompas in het kader van de Fairtrade week een Fairtrade Brunch voor de bewoners van het Wouthof georganiseerd.

Kees Clement,
Fair Trade Werkgroep
c.clement@wxs.nl