VLAARDINGEN heeft de titel van FAIRTRADE GEMEENTE binnen!

Op 20 juni heeft de landelijke organisatie van de campagne fairtrade gemeente bekend gemaakt dat Vlaardingen de titel van Fairtrade gemeente heeft gekregen. Vlaardingen is de zevende gemeente in Nederland en de eerste gemeente in Zuid-Holland, die deze titel verwerft. Een titel om trots op te zijn!

Door een plaatselijke werkgroep is een jaar lang intensief gewerkt om bedrijven, winkels en maatschappelijke organisaties te benaderen om fairtrade producten te gaan verkopen of te gaan gebruiken. Het heeft ons verbaasd hoeveel producten er al verkocht worden, die eraan voldoen. Zo kunt u bijna in iedere supermarkt fairtrade koffie, thee, suiker, chocola en nog veel meer kopen. Verkopen de bouwmarkten al veel houten producten, die het FSC keurmerk hebben. Ook bij papier vindt u regelmatig het FSC logo. Ook is er volop MSC vis te koop. Toch zijn er branches waar nog winst te behalen is bv. de meubel- speelgoed- en kledingbranche. Er is dus nog veel terrein te winnen! Het afgelopen jaar zijn er ook allerlei activiteiten georganiseerd om de Vlaardingers te betrekken bij de actie b.v. een fairtrade modeshow, bij business op het water hadden we een stand, op de verkiezingsmarkt, op de Andere Markt e.a.

De plaatselijke werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en de gemeente. Waarom willen  wij zo graag dat deze producten goed verkocht of gebruikt worden? Het mooie is dat met het gebruik van deze producten de armoede op de wereld bestreden wordt en de producten duurzaam verbouwd worden. De mensen krijgen voor hun een arbeid een juiste prijs betaald, waardoor zij in hun levensonderhoud kunnen voorzien en hun kinderen naar school kunnen laten gaan. Door deze producten te kopen en te gebruiken dragen wij bij aan een duurzame en rechtvaardige wereld. Wie kan daar nou tegen zijn?

Iedere burger is een consument en waar je ook bent en wat je ook koopt, je kunt vragen om en kiezen voor fairtrade. Op je school, werk, kerk, bij het boodschappen doen, bij de sport, in het restaurant nergens hoef je om fairtrade heen. Laten we er in Vlaardingen met elkaar voor zorgen dat we titel waardig zijn en zorgen dat de olievlek van het gebruik van fairtrade producten blijft groeien.

Als u precies wilt weten, wie er in Vlaardingen fairtrade producten verkopen of welke bedrijven, scholen e.a. al deze producten gebruiken, kijk dan op onze website: www.vlaardingenfairtrade.nl. Via deze site kunt zich ook aanmelden als u mee gaat doen of informatie verkrijgen over de actie.

Na de zomervakantie vindt de echte uitreiking van de titel plaats aan een vertegenwoordiger van het bestuur. Uiteraard zul hier een feestelijk tintje aangegeven worden. Deze campagne wordt vervolgd dus!

Ada Pellearts
Lid van de plaatselijk Fairtrade werkgroep
Tel. 010 4715 166